Primjena eteričnih ulja

Kao tradicionalni biljni lijekovi, eterična ulja su vrlo dragocjena sredstva za samopomoć, jer su djelotvorna u prevenciji i tretmanu mnogih uobičajenih tegoba.

Aromaterapija djeluje na tijelo, um i duh. Miris eteričnog ulja koje upotrijebimo može vrlo snažno djelovati na naše emocije i gotovo trenutno prizvati davna sjećanja.

Važno je napomenuti da samo čista eterična ulja imaju terapeutsko djelovanje. Kao tradicionalni biljni lijekovi, eterična ulja su vrlo dragocjena sredstva za samopomoć, jer su djelotvorna u prevenciji i tretmanu mnogih uobičajenih tegoba. Uz to, većina su ulja idealna kao ulja za kupanje, za njegu, kao parfemi ili osvježivači prostora.


1. Mirisna lampica

Ova se metoda može upotrijebiti za pročišćavanje zraka za vrijeme infektivnih bolesti. Također se može koristiti za uklanjanje neugodnih mirisa, odbijanje insekata, za bolje raspoloženje ili jednostavno za stvaranje ugodne atmosfere u kući ili radnom prostoru.

Za mirisnu lampicu potrebno je 4-10 kapi eteričnog ulja ili mješavine ovisno o intenzitetu mirisa koji želite (neka vam nos bude vodič) i veličini prostorije. Bilo bi dobro da voda koju upotrebljavate za lampice bude destilirana ili filtrirana.

Danas se na tržištu mogu naći i električne lampice za koje nije potrebna voda. Vrlo su zgodne za upotrebu u uredu, hotelskim sobama, bolnicama i dječjim sobama.

U trgovinama se, također, mogu naći keramičke figurice različitog oblika na koje se može nakapati eterično ulje. Takve je figurice potrebno prethodno namočiti u vodi kroz nekoliko sati.

Evo nekoliko primjera:

 • Dnevna soba: ruža geranija, bergamot, naranča, ruža, cedar, limun trava, lavanda, mirta
 • Radna soba: limun trava, limun, bergamot, mirta, bor, pepermint
 • Dječja soba: rimska kamilica, mandarina, naranča, klementina
 • Spavaća soba: ruža, neroli, lavanda extra, ylang ylang, sandal, naranča, cedar, melisa, mažuran, komorač
 • Za regeneraciju zraka u bolnicama ili nakon pušenja: kadulja, čajevac, borovica, bor, limun, limba
 • Za opuštanje i meditaciju: ruža, tamjan, sandal

   

2. Inhalacije

Inhalacije mogu pomoći kod prehlade, gripe, upale sinusa, katara, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Pridonose i poboljšanju pamćenja i boljem raspoloženju. Eterično ulje ružmarina i peperminta, na primjer, preporuča se za pročišćavanje dišnog sustava.

Kod akutne tjeskobe, kao što je napad panike ili strah od suočavanja s nekom teškom kušnjom najjednostavnije je staviti jednu kap odgovarajućeg eteričnog ulja (npr. lavanda, ylang ylang, melisa ili muškatna kadulja) na dlan. Protrljajte dlanove da se ulje zagrije i udišite miris.

Držite nos pokriven sve dok ne počnete disati polaganije i dublje, udisaj i izdisaj, oko četiri ciklusa - ili dok se ne smirite.

Da biste olakšali disanje za vrijeme prehlade ili gripe stavite 2-3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili peperminta na maramicu i udišite. Eterično ulje se također može nakapati na jastuk da bi se olakšalo disanje i omogućio miran san. Ako ne želite staviti eterično ulje direktno na jastuk, stavite ga na čistu maramicu i ostavite je u blizini.

Puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova ima inhalacija vodenom parom. Ona se može upotrijebiti kao pomoć kod navedenih respiratornih problema ili za dubinsko čišćenje lica (parenje lica treba izbjegavati ako je koža lica sklona pucanju kapilara).

Na 500 ml kipuće vode stavite 2-4 kapi eteričnog ulja. Količina ovisi o jakosti eteričnog ulja. Pepermint je, na primjer, izrazito jak i nećete moći disati ako ga upotrijebite previše. Inhalirajte paru pet minuta, ali ne duže. Da biste što bolje iskoristili aromatičnu paru, pokrijte glavu ručnikom. Prilikom inhalacije držite oči zatvorene.

Možete raditi inhalacije s vodenom parom 2-3 puta na dan tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, na primjer, ako imate gripu ili prehladu.

Isprobajte neko od eteričnih ulja: rimska ili divlja kamilica, timijan, eukaliptus, kadulja, bor, kajeput, mirta.

Napomena: Imate li astmu, izbjegavajte inhalacije vodenom parom; koncentrirana para može izazvati astmatični napad.
 

3. Komprese (oblozi)

Komprese predstavljaju dragocjeni način tretiranja mišićnih bolova, iščašenja i modrica, a isto tako pomažu ublažavanju bolova kod zastoja u radu pojedinih organa. Vrlo je važno znati kada upotrijebiti hladne a kada tople komprese.

Hladni oblozi: za svježe povrede kao što su iščašenja, modrice, otekline i upale; za glavobolje i groznicu.

Vrući oblozi: za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju, menstruacijske grčeve, upalu mokraćnog mjehura, čireve i apscese.

Za pripremu vrućih obloga dodajte oko 6 kapi eteričnog ulja u posudu s oko 500 ml vode (da bude vruća koliko god to možete podnijeti). Namočite mali ručnik ili mekano laneno ili pamučno platno, ocijedite ga i položite na površinu koju ćete tretirati. Pričvrstite platno ljepljivom trakom, a zatim mirujte ukoliko je to potrebno (na primjer, ako se tretira zglob koljena). Ostavite kompresu na tom mjestu sve dok se ne ohladi na temperaturu tijela.

Hladne komprese upotrijebite na isti način kao i vruće, ali umjesto vruće upotrijebite ledenu vodu. Ostavite komprese na odgovarajućem mjestu dok se ne zagriju na temperaturu tijela.

Obloge koristite u svim onim slučajevima kada masaža nije preporučljiva, na primjer kod oteklina i upala.
 

4. Ulja za masažu, njega lica i tijela

Eterična ulja koja se koriste za masažu moraju se prvo razrijediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo i sl. Bitno je da ta ulja nisu rafinirana i da su hladno prešana. Takva ulja sadrže vrlo važne sastojke kao što su vitamin D i E, esencijalne masne kiseline i tragovi minerala kao što su kalcij i magnezij - sve što predstavlja pravu blagodat za kožu.

Vrlo je važno zapamtiti da nerafinirano ulje, kada jednom oksidira, može štetno djelovati na kožu. Tijekom procesa oksidacije, molekule ulja se razgrađuju i pri tome nastaju slobodni radikali koji mogu oštetiti i uništiti stanice kože. Prema tome, treba kupovati nerafinirana ulja u malim količinama i brzo ih iskoristiti.

Priprema mješavina: eterična ulja se razrjeđuju tako da se dobije 0.5-3%-tno razrjeđenje ovisno o intenzitetu mirisa i uvjetima zbog kojih se primjenjuje. Niže koncentracije (0.5-1%) se primjenjuju u uljima za lice ili pak za ljude s osjetljivom kožom, uključujući djecu ispod 12 godina te osobe starije životne dobi. U praksi se za odrasle rijetko koristi koncentracija iznad 2%. Pripremljene se mješavine mogu čuvati na tamnom i hladnom mjestu do dva mjeseca.

Priprema mješavine za jednu masažu: kao mjera za bazno ulje koristi se plastična medicinska žličica od 5ml, ili čajna žličica koja obično ima 5ml. Za masažu cijelog tijela trebate oko četiri do šest čajnih žličica ulja (malo više ako je koža suha ili pokrivena dlakama). Za masažu lica potrebna je jedna do dvije čajne žličice.

Postotak

Eterično ulje u kapima

Bazno ulje u žličicama

0,5

1

2

1

1

1

2

2

1

3

3

1

Priprema većih količina ulja za masažu: potrebna vam je bočica od tamnog stakla (50-100ml). Napunite bočicu s baznim uljem a zatim dodajte eterično ulje, zatvorite bočicu i promućkajte.

Količine su navedene u kapima za bočicu baznog ulja od 50ml.

Postotak

Et. ulje u kapima

0,5

5

1

10

1,5

15

2

20

2,5

25

3

30

Evo nekoliko prijedloga:

 • Ulje za masažu: lavanda, ružmarin, bergamot, limun, limun trava, borovica, ruža.
 • Njega tijela: naranča, bergamot, sandal, cedar, ruža, kamilica, geranija, melisa, jasmin
 • Njega lica: neroli, lavanda, jasmin, kamilica, naranča, ylang ylang.
 • Senzualno ulje za tijelo: jasmin, ruža, ylang ylang, sandal, vetiver, cimet, ruža geranija, mandarina, iris.


5. Aromatične kupke

Eterično ulje možete jednostavno dodati u kupku zbog ugode, za bolji san, kao pomoć kod problema s kožom, kao olakšanje kod mišićnih i drugih bolova ili za bolje raspoloženje.

Nakapajte 4-8 kapi eteričnog ulja u žlicu jabučnog octa, meda, soli ili mlijeka i dodajte u punu kadu. Dodate li eterično ulje dok puštate vodu u kadu, isparit će velik dio eteričnog ulja prije nego uđete u kadu.

Hidratantna ulja za kupanje - imate li suhu kožu, možete pomiješati eterično ulje s nekoliko čajnih žličica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo ulje. Na taj ćete način ovlažiti kožu, a ujedno ćete poboljšati apsorpciju eteričnog ulja, što je vrlo važno u slučaju beba i male djece. Morate imati na umu da ćete nakon toga morati očistiti kadu od ulja.

Temperatura kupke. Jako vruće kupke (oko 38°C) pojačavaju rad žlijezda znojnica, što je dobro ako imate prehladu ili gripu i možete odmah nakon kupke otići u krevet i iznojiti se. Međutim, vruće kupke isušuju kožu i ako se primjenjuju prečesto mogu izazvati prerano starenje kože.

Idealna temperatura za neutralnu kupku je 29-34°C. Takva kupka smanjuje napetost u tijelu. Dodatak nekog opuštajućeg eteričnog ulja u kupku (npr. kamilica i lavanda) pojačava njeno djelovanje. Takva je kupka idealan tretman za nesanicu, tjeskobu, živčanu napetost i ostale stresom uzrokovane probleme.

Za okrepljujuću kupku, potrebna je hladnija voda (18-21°C). Dodatkom stimulirajućeg eteričnog ulja, na primjer bora, ružmarina i eukaliptusa, poboljšat ćete djelovanje kupke. Ako neko od ovih eteričnih ulja dodate u puno topliju kupku, njihov okrepljući učinak bit će umanjen opuštajućim djelovanjem tople vode. Jednako tako, opuštajuća eterična ulja počinju jače stimulirati zbog oživljavajućeg djelovanja mlaza vode, koji je prisutan kod tuširanja. želite li se "energizirati", a ne sviđa vam se ideja s hladnom kupkom, koristite neka od stimulirajućih eterična ulja u kombinaciji s toplim tušem.

Aromatični tuš u osnovi je tretman buđenja više nego druge terapeutske metode. Voda koja teče oživljuje bez obzira na to koje eterično ulje koristite. Jednostavno izaberite miris koji najviše volite. Nakon što se operete na uobičajeni način, stavite dvije do tri kapi eteričnog ulja na spužvu ili pamučnu rukavicu i dok stojite pod tušem, žustro istrljajte cijelo tijelo.

Večernja kupka: melisa, lavanda, ružino drvo, ruža geranija, cedar, naranča.

Opuštajuća kupka: neroli, mandarina, sandal, ruža, jasmin.

Senzualna kupka: ylang ylang, sandal, vetiver, neroli.

Osvježavajuća kupka: limun trava, bergamot, ružmarin, limun, borovica, mirta.


6. Kupke za ruke i stopala

Ove su kupke dobre protiv hladnoće, za olakšavanje bolova kod artritisa i reume, kod prekomjernog znojenja, atletskog stopala i drugih kožnih problema ruku i stopala - ili jednostavno uživajte u njima! Ako ih još niste probali, kupke za stopala na kraju napornog dana mogu imati jednako djelovanje kao i kupka cijelog tijela. Kupka za stopala može čak ublažiti glavobolju!

Ukapajte 5-6 kapi odgovarajućeg eteričnog ulja u posudu s toplom vodom. Ako želite, možete pomiješati eterično ulje s par čajnih žličica biljnog ulja, ili s jednom čajnom žličicom meda, ili jednom čajnom žličicom jabučnog octa. Namačite noge ili ruke oko 10 minuta; osušite ih i umasirajte malo biljnog ulja u koje ste dodali isto eterično ulje.


7. Sjedeće kupke

Sjedeće kupke mogu pomoći u tretmanu hemoroida, različitih mokraćnih i genitalnih stanja, kao što su svrbež, upala vaginalne sluznice ili upala mokraćnog mjehura. Također djeluju ozdravljujuće na međicu (perineum) nakon poroda.

Napunite kadu vrućom vodom do razine bokova ili upotrijebite plastičnu posudu koja je dovoljno velika da možete sjesti u nju. Dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja i promiješajte da bi se kapljice raspršile. Sjednite u vodu 5 minuta. Ponovite 2-3 puta na dan nekoliko dana za redom ako je potrebno. Mješavina čempresa i lavande dobra je za međicu, a mješavina bergamota i čajevca dobro djeluje na vaginalne upale; 1 kap peperminta ili 2 kapi lavande pomažu kod hemoroida.


8. Sauna

Svrha saune je stimuliranje eliminacije metaboličkih otpadaka koje je tijelo akumuliralo kroz stres, lošu prehranu i nečisti zrak. Ona predstavlja predivan tretman za kožu zakrčenu takvim tvarima, a čak može zaustaviti razvoj virusa i bakterija u tijelu.
Ulja koja se preporučuju za upotrebu u sauni lako hlape i svježeg su mirisa, na primjer eukaliptus, limun, pepermint, bor, borovica, mirta i cedar. To znači da velika količina aromatične pare ulazi u tijelo putem dišnog sustava što je važno jer koža ne može tako učinkovito apsorbirati eterično ulje ako je zaokupljena eliminacijom toksičnog otpada.

Pomiješajte samo 2 kapi eteričnog ulja sa 600 ml vode i izlijte to na izvor topline. Nikad nemojte upotrijebiti veću količinu eteričnog ulja jer će miris biti prejak.

Napomena: Izbjegavajte saunu ako patite od srčanih bolesti ili ozbiljnih respiratornih problema kao što su astma ili emfizem. Izbjegavajte upotrebu vrlo jakih ili cvjetnih eteričnih ulja (ruža, ruža geranija, ylang ylang, pačuli ) jer mogu izazvati mučninu i glavobolju.


9. Prirodni parfemi

Nekoliko eteričnih ulja idealni su prirodni parfemi, sama ili u kombinaciji s drugim uljima. Ylang ylang je poznati, dobro balansirani miris sam za sebe. Druga ulja, kao što su ruža, jasmin, neroli i sandal, poznati su tradicionalni sastojci parfema.

Kao osnovu za parfem upotrijebite jojobino ulje - na 10 ml jojobinog ulja stavite oko 15 kapi eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja. Jojobino ulje "drži" miris eteričnog ulja na koži, a ujedno je i njeguje.

Nanesite prirodni parfem na zapešće ili iza uha.

Eterična ulja možete koristiti i na kosi, lanu, odjeći, papiru.


10. Vodice za ispiranje usta

Vodice za grgljanje, koje sadrže eterično ulje sandala ili limuna, mogu pomoći kod upale grla i ždrijela. Vodice za usta, koje sadrže eterično ulje peperminta ili slatkog komorača, ublažit će neugodan zadah u ustima, jer djeluju tako da uništavaju bakterije truljenja. Najjednostavniji način da se napravi vodica za grgljanje ili vodica za usta je taj da u jednu čašu stavite kap eteričnog ulja na dvije čajne žličice jabučnog octa. Dobro promiješajte, a zatim napunite čašu toplom vodom. Koristite dva puta na dan ili po potrebi.

Zašto koristimo jabučni ocat? Eterična ulja se nešto bolje otapaju u jabučnom octu nego u vodi, a djelomično i zato što sam jabučni ocat ima terapeutsko djelovanje. Na primjer, jabučni je ocat poznati narodni lijek za grlobolju i upalu ždrijela. Miješanjem octa i eteričnih ulja pojačava se njegovo djelovanje te možemo smanjiti nakupljanje kamenca na zubima.


11. Eterična ulja u kuhinji

Mnoga eterična ulja mogu se koristiti u kuhanju, pečenju ili za aromatiziranje umaka i pića. Da bi se izbjeglo predoziranje, pomiješajte 1-2 kapi eteričnog ulja s jestivim uljem, maslacem, vrhnjem ili maslacem od lješnjaka i tek tu mješavinu dodajte u jelo. Za slana jela, kao emulgator et. ulja, možete upotrijebiti senf, soja sos ili majonezu. Kod slatkih jela, kao emulgator upotrijebite med, javorov sirup ili slad.12. Prva pomoć

Lavandino ulje djeluje umirujuće i vrlo brzo pomaže koži da se obnovi bez ožiljaka. Kao prva pomoć, može se nanijeti direktno na opekotine, ugrize kukaca i posjekotine. Čisto ulje čajevca je drugo ulje koje se također može nanijeti na kožu u svrhu prve pomoći.

13. Upotreba eterična ulja u svrhu dezinfekcije

Ulja kao što su lavandin, lavandino ili ulje čajevca mogu se upotrijebiti za dezinfekciju odjeće i pelena. Kod pranja rublja na ruke dodajte do 50 kapi eteričnog ulja u posudu s toplom vodom. Istu količinu ulja dodajte tekućem sredstvu za strojno pranje. Za pranje podova u kuhinji i kupaonici dodajte do 50 kapi eteričnog ulja u posudu s vodom. Za dezinfekciju zraka u prostorijama dodajte 50 kapi eteričnog ulja čajevca na litru vode, stavite u bočicu s raspršivačem i raspršite po prostoriji.