Maitake

Prema zapisima istočnjačkih kultura, gljive Maitake su se koristile kao tonik i sredstvo za jačanje i poticaj organizma na samostalno funkcionisanje.

Gljive sadrže vitamin D koji je esencijalan za imunološki sistem i stvaranje mijelina važnog za funkcionisanje nervnog sistema. Maitake gljive (Grifola frondosa) se koriste u Japanu i Kini preko 3000 godina. Prije mnogo godina u Japanu su bile monetarna jedinica, a vrijednost im je odgovarala težini u srebru. Prema  zapisima istočnjačkih kultura, gljive Maitake su se koristile kao tonik i sredstvo za jačanje i poticaj organizma na samostalno funkcionisanje.

Prirodna su pomoć u regulaciji holesterola i triglicerida, šećera u krvi, krvnog pritiska, te rada srca i krvotoka. Imaju snažno imunostimulativno djelovanje zbog visokog udjela polisaharida beta - D glukana, kod prevencije te potporne terapije karcinoma i AIDS-a. Polisaharidi prisutni u ovim gljivama imaju jedinstvenu strukturu, to su beta-glukani. Klinička istraživanja ovih gljiva su se značajno intenzivirala u posljednjih nekoliko godina, naročito upotreba u terapiji raka.

Ekstrakt maitake gljiva može spriječiti rast tumora i stimulisati imuni sistem. Najčešće se rade ispitivanja njihove upotrebe kod tumora dojke i kolona. U Kini su rađena istraživanja kod raka pluća, želuca i jetre i potvrđen je antikancerogeni efekat. Također, pacijenti oboljeli od insulin nezavisnog dijabetesa mogu imati koristi od ovih gljiva. Došlo se do zaključka da maitake mogu da smanje insulinsku rezistenciju i povećaju osetljivost na insulin.

Primjena: jednom dnevno dvije kapsule s 2 dcl vode.

 

U ponudi:

Maitake 60csp.