Leblebija

Leblebija ili slanutak veoma je dobar izvor željeza, duplo više od jednake količine mesa. Količina kalcija u slanutku je također visoka i združena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju.

Leblebija potiče iz zapadne Azije i veoma je popularan u zemljama sredozemlja, gdje su mnoga nacionalna jela napravljena od te mahunarke. Visokovrijedna je namirnica za ljudsku prehranu. Njegovo je sjeme slično sjemenu soje ili suhog graška, svijetlo smeđe boje. Kuhan se koristi za razne salate, kao dodatak ostalom povrću u varivima, od njega se spremaju pljeskavice, kao i paštete i razni namazi koji su odlična zamjena za razne namaze. Pečeni i posoljeni slanutak može se koristiti za grickanje umjesto kokica. Klijanje uveliko povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Slično bobu, i slanutak se može ispeći i samljeti te kao takav koristiti kao izvrstan nadomjestak za kafu. Osim toga, može se mljeti u slanutkovo brašno koje će, nadodano pšeničnom brašnu pri spremanju hljeba, poboljšati ukus i mekoću.

Dobar je  izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija u slanutku je također visoka i združena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, npr. riža sa slanutkom, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina - bjelančevina. Budući da je nešto teže probavljiv preporučuje se da se kuha sa kombu algom.

U ponudi:

Leblebija 500gr.