Glina zelena ventilirana i fina

Argital zelena glina, izuzetno je rijetka zbog svog specifičnog staništa. Bogata je svim elementima koji se nalaze u morskoj vodi. U sebi nam donosi ritam plime i oseke. Ove dvije kozmičke sile Sunca i Mjeseca, sačuvane su u glini čineći je posebno dragocjenom.

Argital glina nastala je prije otprilike 7 do 16 miliona godina, kada je Zemlja vrvila bogatstvom životne snage. Te su pradavne i dragocjene sile ostale zadržane i sačuvane u Argital glini, koja ih nesebično ispušta prilikom svake primjene.

Stanište Argital gline je otok Sicilija, gdje je glina kultivirana u čistom i provjetrenom prostoru i gdje sunčana razdoblja preovladavaju veći dio godine.

U ljetnim mjesecima, kada je energija Sunca najintenzivnija, glina se iskopava i ostavlja sušiti na suncu. Nakon sušenja, sprema se za upotrebu tokom cijele godine. Zahvaljujući visokoj kvaliteti apsorpcije koju posjeduje sunčeva svjetlost, glina ispoljava neuobičajeno bogatstvo sastojaka. U trenutku iskapanja, Argital glina je tirkizno plave boje, dok sušenjem prelazi iz zelene u sivkastu, kad je potpuno suha. Bez obzira na promjene boje, čim dođe u kontakt s vodom, ponovno nastaje prekrasna zelena boja. 

Nakon sušenja na suncu, Argital glina se melje u posebnim mlinovima dok se ne dobije vrlo fin prašak tj. fina zelena glina. Miješajući je s vodom do konzistencije paste, pretvara se u zelenu kremastu smjesu, sjajnog izgleda i elastične teksture. Čim se takva smjesa nanese na kožu, javlja se vrlo ugodan osjećaj dobrobiti koju nam čini njena primjena.

Načini primjene:

Bazna maska

1 šolja fine zelene gline, 1 velika kašika meda, 1 velika kašika ulja slatkog badema ili maslinovog ulja, pola šolje vode ili hidrolata.

U posudi za miješanje otopite med u vodi, dodajte ulje i dobro promiješajte. Postepeno dodajite zelenu glinu, snažno miješajući, dok ne nastane glatka i kremasta smjesa.

Upozorenje:
3 minute nakon primjene, maska će početi zatezati kožu, što je potpuno normalna reakcija. Nakon odstranjivanja maske, kod nekih tipova kože, može se javiti crvenilo, koje je također uobičajena reakcija na glinu. Uz crvenilo može se javiti i osjećaj peckanja, što je prirodna reakcija na glinu, posebno kod jako osjetljive kože.

Važno:
Nekoliko minuta nakon aplikacije maske od gline, osjetit ćete svježinu i opuštanje kože, a nakon uklanjanja maske, vaša će koža biti primjetno mekša i glatka na dodir.

Upotreba:
Pomoću manje špatule, ravnomjerno nanestie masku od gline na lice i ostavite je da djeluje koliko je vremenski propisano u receptu. Nakon isteka vremena, najlakše ćete je ukloniti spužvicom umočenom u toploj vodi.

Maska za normalnu kožu*

U baznu masku dodati pola čajne kašičice ulja pšeničnih klica i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja lavande. Ostavite masku da djeluje 10 min. i isperite.

Maska za suhu kožu*

U baznu masku dodati dvije velike kašike infuza spravljenog od lista crnog sljeza, pola čajne kašičice ulja ploda divlje ruže ili ulja boražine i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja sandala. Ostavite masku da djeluje 10 min. i isperite.

Maska za masnu kožu*

U baznu masku dodati dvije velike kašike svježe iscijeđenog soka limuna ili grejpa i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja limuna. Ostavite masku da djeluje 10 min. i isperite.

Maska za vrat*- hidratizira, daje elastičnost

U baznu masku dodati 2 velike kašike sojinog mlijeka, te 1-3 kapi eteričnog ulja sandala. Ostavite masku da djeluje 15min. i isperite.

Maska za grudi*- učvršćuje

U baznu masku dodati 2 velike kašike infuza spravljenog od lista kadulje i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja ruže ili ylang ylanga. Ostavite masku da djeluje 10-20min. i isperite.

Maska za bedra*- učvršćuje

U baznu masku dodati 2 velike kašike soka divlje ili zelene jabuke, te jednu veliku kašiku ulja sjemenki grožđa i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja ružmarina. Ostavite masku da djeluje 10-20min. i isperite.

Maska za trbuh*- smanjuje nadutost

U baznu masku dodati 2 velike kašike ricinusovog ulja i dobro promiješati. Dodati 1-3 kapi eteričnog ulja anisa ili komorača. Ostavite masku da djeluje 10-20min. i isperite.

Maska za leđa- opuštajuća*

U baznu masku dodati 2 velike kašike infuza napravljenog od cvjetova i lista arnike i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja cimeta ili timijana. Ostavite masku da djeluje 15-20min. i isperite.

Maska za strije*

U baznu masku dodati 2 velike kašike soka od mrkve, 1 veliku kašiku ulja sjemenki grožđa, 1-2 velike kašike avokadovog ulja i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja matičnjaka. Ostavite masku da djeluje 10-20min. i isperite.

Maska za kozmetički tretman celulita*

U baznu masku dodati 1 veliku kašiku eteričnog ulja slatke naranče i dobro promiješati. Ostavite masku da djeluje 10-20min. i isperite.

Maska za kosu*- za volumen i snažniju kosu

U baznu masku dodati 4 velike kašike infuza spravljenog od zeleni preslice (maska bi trebala biti tečna radi lakšeg nanošenja na kosu i tjeme) i dobro promiješati. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja ylang ylanga. Masku nanosite na mokru kosu, kako bi se osigurala što bolja apsorpcija gline i pokrijte je kapom za tuširanje. Ostavite masku da djeluje 10 min. i isperite toplom vodom i šamponom.

Kupka za mršanje

U kadu s vodom staviti 3- 4 šake fine zelene gline. Glina će se spontano raspršiti u vodi. Dok ste u kadi, pomicanje ruku i nogu biti će dovoljno da glinu zadrži u raspršenom stanju. Kupka s glinom ne prlja vašu kožu, tako da se ne preporučuje ispiranje nakon izlaska iz kade. Ubrzo ćete primijetiti kako Vam je koža znatno mekanija i glađa. Ostatke gline na zidovima kade možete isprati tušem. Glina neće začepiti Vaše odvode. 

Kupka za ruke i noge - opuštajuća

U lavor s toplom vodom, stavite 1 šaku fine zelene gline. Uronite ruke ili noge u otopinu, trljajuću jednu nogu (ruku) o drugu. Nastavite s trljanjem dok se voda ne ohladi. Po želji možete dodati 1-3 kapi eteričnog ulja lavande ili matičnjaka.

* Dodati više gline želite li da maska bude kompaktnija ili više vode, kako biste je razrijedili. Maske bi se trebale pripremati svježe, neposredno prije nanošenja na kožu. 

U ponudi: Glina Zelena ventilirana 500gr. Argital : Glina Zelena fina 1kg.