Dr. Benjamin Spock

Priča o dr. Benjaminu Spock-u će vas zasigurno nadahnuti. Poznati pedijatar, borac protiv regrutiranja vojnika za Vijetnamski rat i nuklearnog naoružanja zadnjih godina života prihvatio je makrobiotiku.

Dr. Benjamin Spock

Uvod - Dr. Ismeta Ćorić:

Dr. Benjamin Spock, poznati je pedijatar čija se enciklopedija ''Baby and child care'' mogla i kod nas kupiti, i dobro je se sjećam od prije 24 godine. Kako su moja djeca rasla  u duhu makrobiotike dr. Spocka sam bila i zaboravila, do 1997. godine kada je Makronova objavila knjigu Shiatsu cjelovitog zdravlja, autora Shizuko Yamamoto i Patrick McCarty-ja, za koju je dr. Spock napisao predgovor. 2010. godine u Makronova Lifestyle magazinu ponovo sam naišla na ovu  nadahnjujuću priču o ljekaru zapadne medicine koji je posljednjih deset godina svog dugog i plodnog života prihvatio  makrobiotiku,  borio se za mir i 60-ih javno istupio protiv nuklearnog naoružanja.

(Objavljeno u Makronova Lifestyle magazinu 2010):

Dr. Spock umro je 1998. godine u San Diegu. Imao je 94. godine. Bio je poznati pedijatar koji se borio za mir. Naime, početkom 60-ih godina javno je istupio protiv nuklearnog naoružanja. Tada su u nizu novina objavljene velike obavijesti sa njegovom slikom i natpisom ''Dr. Spock je zabrinut'' što je ubrzalo da predsjednik SAD Kennedy i premijer SSSR-a Hruščov zaustave nuklearne pokuse. Tijekom 1968. Spock-u je suđeno zbog pokušaja organiziranja otpora regrutiranja vojnika za Vijetnamski rat. Iako je doktor sa svojim suradnicima proglašen krivim, slučaj, koji je pomogao da se javno mnijenje pokrene protiv tog tragičnog rata, kasnije je poništen.

Posljednjih desetak godina svog dugog i plodnog života dr. Spock je prihvatio makrobiotiku, pa je tako sa suprugom redovito dolazi na ljetnu konferenciju Kushi  Instituta. Prije nekoliko godina počeo je upozoravati na štetnost mlijeka i mliječnih proizvoda, a u zadnjem izdanju svoje knjige ''Baby and Child care'' (1946. – prodana u 40 mil. primjeraka i prevedena na 26 jezika) preporučuje da djeca i roditelji koriste cjelovite žitarice, povrće i drugu svježu hranu.

''Moram priznati da sam se sa makrobiotikom i Shiatsu masažom sreo bez ikakve namjere i nimalo svjestan šta bi to za mene moglo značiti. To ne liči na mene jer je sve što mi se prije toga u životu događalo bilo rezultat planiranja i promišljanja. Takve su bile odluke da postanem dječiji lječnik, da se posvetim svakodnevnom emocionalnom vidu odgoja djece, da napustim praksu pedijatra i pređem na medicinski fakultet, da se bavim politikom jer sam shvatio da su mnogi problemi i pitanja djece neriješeni. (vrtići, dobre škole, zdravstvena skrb, stanovanje, nuklearno razoružanje, izbjegavanje holokausta, financiranje potreba nezbrinutih građana).

Prijateljica moje supruge Mary koja živi u susjednom gradu i boluje od teške bolesti, pozvala ju je i zamolila da ide s njom zdravstvenom savetniku, koji će, za dva mjeseca doći iz nekog drugog dana. Kako se taj dan pribižavao Mary se nije mogla sjetiti o kakvoj je terapiji riječ. Nagađao sam da to mora biti masaža, jer su Mary i njena prijateljica veliki poklonici masaže.

Tako smo upoznali dr. Marc Van Cauwenbergha, makrobiotičkog savjetnika, koji je, također, i doktor medicine, školovan u Belgiji.  Zatražio je kratku povijest moje bolesti u koju spada srčana aritmija, koju regulira pace maker i digitalis, a imao sam i blagi moždani udar zbog kojeg uzimam lijek za ''razrjeđivanje'' krvi''.  Prethodne godine imao sam desetak napada bronhitisa, koje sam liječio antibioticima, a radi kronične upale prostate ustajao sam pet puta noću i bio pospan cijeli dan. Dr. Van  Cauwenbergh je učio da su mi jagodice prstiju bile neuobičajeno ružičaste i pitao koliko tekućine pijem. Odgovorio sam: ''dvije ili tri šalice ledenog čaja za ručak i isto toliko za večeru.'' Rekao mi je da je moja cirkulacija preopterećena tekućinom i da ledena pića i kofein nisu mudro rješenje.

Ozdravljenje uz makrobiotiku

Na mene je snažan dojam ostavio pojam preopterećenih kapilara, a na Mary objašnjenje o bolovima u mišićima. Odlučili smo započeti s propisanom makrobiotičkom prehranom, ponajviše cjelovitim žitaricama, mahunarkama, lisnatim povrćem i algama, bez mesa (osim povremeno bijele ribe)), bez jaja, krumpira, i mliječnih proizvda. Ovo posljednje mi je osobito teško  palo jer sam volio maslac na kuhanom povrću, na kuhanim žitaricama, sir s krekerima i krem juhe.

Povrh nekoliko tjedana sažalijevali smo sami sebe i ispričavali se svojim želucima. Ja bih možda i odustao, ali Mary nikad ne čini ustupke kada je zdravlje u pitanju. Zatim smo se privikli na tu prehranu i počeli polako sve u njoj uživati. Ali, ono što je bilo najdojmljivije i najviše nas uvjerilo bio je gubitak težine. Mary je izgubila 7 kg, a ja 15 uz dobar tek. To je bio dokaz skeptičnom, zapadnjački obrazovanom liječniku u meni da se tu zbiva nešto veliko i značajno, što god to bilo. Moji su se noćni odlasci u kupaonicu jako prorijedili; danju sam bio potpuno budan. Najveći učinak je bio nagli i potpuni nestanak infekcija dišnog sustava u razdoblju od početka rujna do srpnja. Usput, moja pedeset godina stara bradavica se smanjila gotovo u potpunosti, kao što smo i predvidjeli. Zapadnjački obrazovanom liječniku najdomljivije od svega bilo je pročitati knjige dr. med.  Antonia J. Sattilara, Recalled by life (Vraćen u život) i Elaine Nussbaum Kako sam pobijedila rak, (Planetopija 2008.).

Uživanje u Shiatsu masaži

Mary je prva primila masažu bosih nogu od Shizuko Yamamoto, začetnice te tehnike i njenog pomoćnika Patric MacCarty-ija. Njezin je najveći problem bila kronično ukočena nadlaktica, ali je uvijek voljela masažu i dobro se osjećala nakon nje. Ja sam je pak uvijek izbjegavao, jer mi je odgoj u Novoj Engleskoj usadio nelagodu vezanu uz prepuštanje uživanju, a iako nisam imao bolova u udovima i leđima dugi niz godina. Ali Mary je željela vježbati Shiatsu masažu na meni i postupno sam ju privatio, čak počeo uživati u njoj u obiteljskom krugu.

Na taj sam način bio pripremljen cijeniti, uživat i izvući korist iz stručne Shiatsu masaže kada ju je Shizuko Yamamoto predložila. Začudila me njezima snaga i bio sam zadivljen njenom obazrivošću. Jednom sam prilikom primio Shiatsu masažu kada smo boravili u istoj kući sa Shizuko i Patrick-om. Ponudili su mi masažu jer se nikako nisam mogao osloboditi jake prehlade, a tada sam već, zahvaljujući Mary, prevladao svoj negativan stav. Patrick me tri dana liječio akupunkturom i moj je bronhitis, uz te dvije vrste terapije odmah nestao.

Više mi je hrabrosti trebalo  u pokušaju masaže Mary Morgan, moje supruge, teške 60 kg i visine 155 centimetara. Bojao sam se da ću je sa svojih 95 kg zgnječiti, ali me postupno uvjerila u suprotno.

Možda vas zbunjuje ili živcira skeptičnost zapadnjačkog liječnika. Metode makrobiotike i Shiatsu masaže koje podrazumijevaju  sprečavanje zaustavljanje ili ozdravljenje od bolesti kojih se svi bojim, kao što su rak i bolesti srca i žila, njemu na prvi pogled zvuče nemoguće. Još je teže povjerovati u objašnjenje makrobiotike o postanku bolesti ili kako ih liječiti. Ne postoji nikakva veza između anatomije koja se uči na našimbmedicinskim fakultetima i ''kanala'' između dobro određenih područja na površini tijela i unutrašnjih organa, kojima se služi Shiatsu masaža. Stručnjaci makrobiotike ističu bitnu filozofsku razliku između zapadnjačke filozofije i medicine, koje su opsjednute podjelama i analizama procesa u tijelu, te na drugoj strani, istočnjačke medicine, kineske i japanske, koje naginju uopćavanjima, kao što je, primjerice, suprotnost ili ravnoteža između yina i yanga (širenja nasuprot skupljana), a to je i u središtu objašnjenja makrobiotike.

Želim istaknuti da većina zapadnjačkih liječnika imaju pred sobom ogroman zid skepticizma koji moraju srušiti da bi prihvatili ideje makrobiotike i Shiatsu masaže. Činjenica da sve veći broj njih u tome postepeno uspijeva, za mene je dobar znak.

Oni će privoljeti ili  čak natjerati zapadnjačke liječnike da prihvate i započnu proučavati makrobiotiku.

Ako i zapadnjačka medicina i makrobiotika imaju vrijednost, (a to je očito točno), one bi, očigledno, trebale biti međusobno povezane radi dobrobiti ljudskog roda.''