12.11.2013.

Prirodna kozmetika za hladnije vrijeme

I dok čekamo da nam zima konačno dođe u punom bjelilu da provjerimo jesmo li pripremili sve što nam treba da bismo i uživali u zimskoj idili.

By
Nur Ćorić
Savjetnica za prirodnu kozmetiku
Make up artist

Ormare smo napunili toplom odjećom koja će nas grijati i štititi 'izvana'. Špajz i kuhinja su iz jesenjih prešli u zimske boje. Teglice sa kiselim krastavcima, ajvarom, cveklom, pekmezima, bundevama i mnogim drugim namirnicama grijati će nas 'iznutra'.

A da li ste ikakve promjene napravili na policama u kupatilu?


Moram biti iskrena i pohvaliti onaj dio ženske populacije u BiH i Sarajevu koji je već unio značajne promjene na svoje police još davno prije zime, prebacivši se sa konvencionalne na holističku, organsku kozmetiku. Vama će ovaj tekst služiti kao podsjetnik da je svakodnevnu dnevnu i noćnu njegu kože lica i tijela potrebno prilagoditi hladnijim vremenskim uslovima, ali i početku grijne sezone – suh i topao zrak u zatvorenim prostorima.
A za ostale pripadnice nježnijeg spola, bez obzira o kojoj dobi se radi, objasnit ću o čemu se tu radi uz savjete za njegu različitih stanja kože.

Njegu kože (a ovdje ne mislim samo na lice, već kompletnu kožu – od glave do pete) treba shvatiti kao preventivnu zdravstvenu njegu. Logično je, ukoliko malo bolje razmislimo, zar ne? Npr. ukoliko se pojavi gljivični osip na površini kože, uglavnom se zaputimo dermatologu koji će nam prepisati korištenje antimikotika u najboljem slučaju, nekoliko dana. Nažalost, na taj način poremetit ćemo unutrašnju ravnotežu organizma. Rijetko pomislimo da sa našim opštim imunitetom nešto nije u redu. Problem treba rješavati na holistički način počevši od uzroka, a ne samo siptomatski, kada se stvari samo privremeno zataškaju.

Ističem holistički pristup jer je koža naš najveći organ i isto kao i srce, jetra, bubrezi, i treba joj dozvoliti da obavlja svoje funkcije. Pravilnim načinom njege možemo joj u tome pomoći.

Dakle, njega kože podrazumijeva i unutrašnju i vanjsku kozmetiku. Unutrašnja kozmetika podrazumijeva zdrav način života (ne misli se samo na prirodnu prehranu), a vanjska na upotrebu kvalitetnih kozmetičkih proizvoda.

Bitna činjenica koje moramo biti svjesni još jučer, jeste tretiranje kože po stanjima, ne tipovima. Ako je koža organ, dakle ima svoje funkcije, onda to znači da je podložna promjenama, svakodnevno, počev od uticaja stresa, hrane, hormonalnih promjena i drugih unutrašnjih faktora, ali i od uticaja vremena i vremenskih uslova.

Organskom kozmetikom koži možemo pomoći da ne ispadne iz balansa i da je uputimo u pravilan rad. Pogotovo kada počne hladnije doba godine. Ovim želim podcrtati to da tokom godine sigurno nećemo korisiti istu kremu i ostale proizvode, već ćemo se prilagođavati, oduzimati i dodavati.

Dob nije presudna za stanje. Zrela koža može biti i masna, problematična, mješovita, dehidrirana isto kao što može biti i suha, a uvriježeno mišljenje je da je zrela koža suha koža.

Koža koja je suha i kojoj odgovara upotreba nemasnih hidratantnih krema tokom ljeta, za jesen i zimu će trebati još jedan sloj npr. alva Naturkosmetik dnevne ili lifting kreme, ili Dr. Hauschka dunjine kreme, što je i idealna podloga za make-up.

Mješovitoj dehidriranoj koži prijaće normalizirajuće ulje u kombinaciji sa regenerativnom maskom ili hidratantnom kremom, ili dnevna krema od melise. Masnoj koži kao zadnji sloj dodajte dunjinu kremu u tanjem sloju za zaštitu.

Ukoliko se pojavi lagano crvenilo kao reakcija na hladnije vrijeme, može se kombinovati normalizirajuće ulje sa ružinom kremom light ili 'masnija' ružina krema.

A za one sa suhom, osjetljivom, tankom kožom, preporučujem upotrebu umirujuće maske ili hranjive maske kao dnevne kreme dok se ne potroši jedno pakovanje, a zatim se vratiti na kremu koju standardno koristite, ali pojačanu još jednim slojem.

Za sva stanja kože lica, u hladnijem periodu godine, preporučujem jačanje uz pomoć ampula ili intenzivne njege kao i češću upotrebu maski za lice (1-2 puta sedmično).

Kad je koža tijela u pitanju, da bi izbjegli perutanje koje se pojavljuje ispod debelih slojeva odjeće, koristite hidratantno mlijeko ili ulje.

Nemojmo zaboraviti njegu ruku. Za hitno rješavanje ispucale kože ruku preporučujem regenerativnu masku nekoliko dana. Isto važi i za usne, bez obzira jesu li ljubilice ili ne!
Za one koje ne koriste puder, neka vam se u torbi nađe dnevna krema koju u toku dana možete nanijeti na zone koje su izložene hladnoći i koje najlakše 'pucaju' – nos, usne, obrazi.

Da bih zaokružila priču o holističkom pristupu spomenuću bogatu i kvalitetnu prehranu koja uključuje organske žitarice, mahunarke, sezonsko povrće i voće, hladno cijeđena nerafinisana ulja, po potrebi morske alge, sjemenke. Kafe što manje, a više kvalitetnih napitaka poput Yogi čajeva. Način pripreme obroka treba prilagoditi zimskom periodu.

Sa pravilnom njegom kože lica i tijela koju budete provodile sada bićete sretnije i zadovoljnije dolaskom proljećnog sunca.

Dame koje se ne mogu snaći ili su prepokupirane drugim stvarima pa ne stižu da same istražuju koje organske kozmetičke proizvode da koriste, mogu se javiti na 033 212 506 kako bi zakazale svoj termin za savjetovanje o prirodnoj kozmetici.

Detaljnije o savjetovanju možete saznati OVDJE

One dame koje će htjeti posebno zablistati na novogodišnjoj noći mogu se javiti za specijalni make up na 033 717 536.

Želim vam lijepu i romantičnu zimu sa što manje smrcavih noseva!