03.10.2013.

Pred sezonu gripe jačajte imunitet na prirodan način

Koliko god da smo se udaljili od prirode naš organizam reaguje na promjene u prirodi. Ako se to zanemaruje, tijelo nam uzvraća slabošću i bolešću.

Jedan od najboljih načina kako izbjeći prehlade, viroze, gripu i ostale bolesti je prilagođavanje kako prehrambenih tako i ostalih navika promjenama koje se dešavaju u prirodi. Koliko god da smo se udaljili od prirode naš organizam reaguje na promjene u prirodi. Ako se to zanemaruje, tijelo nam uzvraća slabošću i bolešću. Ako osluškujemo suptilne znakove našeg tijela i pružamo mu hranu koju određeno godišnje doba traži, tijelo će nam uzvratiti dobrim zdravljem i raspoloženjem.

Predstojeći hladni dani donose energiju stezanja. U jesen, tijelo se smiruje, a um prirodno teži okretanju prema unutra. U ovom periodu tijelo nastoji da izbaci višak tekućine i često ćete čuti: '' Čim je hladnije više idem u WC.'' 
Dakle, logično je da nam treba manje tekućine, manje soli a više toplote, pa vezano i za ovo često čujemo: ''Dobijem želju da nešto pečem u rerni''.

Ne samo da je odabir namirnica nešto drugačiji od onog u ljeto nego i način spremanja hrane treba prilagoditi drugačijoj energiji koju donose hladniji dani.

Prednost kuhanoj hrani

Ljeti smo jeli dosta sirovog voća i povrća, (jer smo nastojali da se rashladimo), u jesen se vraćamo kuhanju češće riže, prosa i raznih variva, sa više korjenastog povrća, tikava i mahunarki, poput leće, graha, leblebija, suhog graška i proizvoda od soje – tofu i tempeh, i začina poput bijelog luka i đumbira.

Za dodatnu podršku imunitetu preporučuje se i uzimanje prirodnih dodataka prehrani kao što su Spirulina Pacifica, Zelena Magma, Fungi Perfecti, ImunoBran, Chlorella,...