Prirodna kozmetika

Šta znače izrazi "prirodno", "organsko", "eko" i "bio" u kozmetici? Da li navodi i oznake na kozmetičkim proizvodima poručuju potrošačima da su proizvedeni od prirodnih sastojaka dobijenih iz ekološkog uzgoja?

Organsko, eko, bio, prirodno u kozmetici

Priča o prirodnom za laika znači nešto što je raslo u prirodi. Kad je u pitanju ishrana imamo bolju predstavu o tome. Šta je sa kozmetikom?

Iako živimo u vrijeme kada prirodno i ekološko prestaje biti trend a sve više postaje način života, znamo li uopće što se krije pod pojmom "bio" i "organske" kozmetike te sadržava li ona isključivo prirodne komponente.

Uporedo sa razvojem ekološke svijesti te općenito trendom povratka zdravijem načinu života, posljednjih se godina na tržištu pojavljuje sve raznovrsnija ponuda "prirodno", "bio" i "organsko" kozmetičkih proizvoda. 

Britanska agencija za istraživanje tržišta Organic Monitor objavila je kako je u svijetu zabilježena nagla potražnja za prirodnim proizvodima.

“Zeleni proizvodi" za njegu i ljepotu ne privlače više isključivo slavne osobe. Angelina Jolie, Sienna Miller, Madonna, Stella McCartney, navedimo tek neke od njih, ističu kako estetika mora biti u skladu sa etikom, čime su dijelom zaslužne za masovno populariziranje trendova zdravog življenja.

Kada se proizvod uistinu može nazvati prirodnim?

Prirodna ili bio-kozmetika treba zadovoljiti mnogo strožije standarde od onih koji se odnose na tradicionalne kozmetičke proizvode. Ti standardi garantuju brigu za okoliš kroz proizvodni lanac i stavljaju naglasak na prirodne sastojke vrhunske ekološke kvalitete.

U sastavu ovih proizvoda nalaze se biljke s certifikatom organskog uzgoja ili biljke koje se kao samonikle beru na ekološki čistim područjima, a bez:

  • bez mineralnih ulja i silikona
  • bez parafina i drugih petrolata
  • bez sintetičkih konzervansa, mirisa, boja
  • bez genetski modifikovanih sirovina
  • bez testiranja na životinjama

Proces proizvodnje mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala.

Čovjek kao sastavni dio prirode može se vratiti u ravnotežu


Danas na tržištu postoje brojni preparati za njegu kože i velika većina proizvođača nas uvjerava kako su upravo oni idealni za našu kožu. Jedini pravi pristup je holistički pristup zdravlju i koži. Preparati koji su napravljeni od isključivo prirodnih supstanci, uz individualan pristup mogu zadovoljiti zahtjeve naše kože.

Važnost certifikata o kontrolisanom porijeklu proizvoda

Vrlo je važno kupovati kozmetičke proizvode od proizvođača koji posjeduju certifikate o kontrolisanom porijeklu bio proizvoda.

Ako uz pomoć prirode i organskih proizvoda želimo izgledati njegovano, lijepo i zdravo, zadržimo se još malo na holističkom pristupu njezi kože te prihvatimo tezu kako se unutrašnja kozmetika odnosi na zdrav život, a vanjska na upotrebu prirodnih kozmetičkih preparata.

Standardi za oznake  "eko", "bio" i "prirodnu kozmetiku"

Kozmetička industrija u Evropi i svijetu je u zadnjih deset godina izdala standarde za  a) prirodnu kozmetiku, b) za prirodnu i ekološku i c) samo za ekološku kozmetiku.

U Evropi su među najpriznatijim standardi za prirodnu i ekološku kozmetiku oni koje su propisale organizacije  BDIH (Njemačka), ECOCERT (Francuska), COSMEBIO (Francuska), AIAB/ICEA (Italija) i SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija) i BIOGARANTIE (Belgija). Standard NATRUE od 2010. i  COSMOS od 2009. spadaju među standarde najviše valjanosti u cijeloj Evropi.

Šta nam govore oznake organa za izdavanje certifikata?

Kozmetičke preparate sa certifikatima prepoznajemo po oznakama na ambalaži, koje zahtjevaju da proizvodi posjeduju prirodne i ekološke sastojke koje je propisao za to ovlašten organ. Mjerila i druge informacije o standardima i načinu dobijanja certifikata su dostupne kod ovih ovlaštenih organizacija koje ih dodjeljuju.

Oznaka BDIH - Bundesverband deutscher Industrie- und Handelsunternehmen "Certified Natural Cosmetics"

Oznaku BDIH dodjeljuje njemačko industrijsko i trgovačko udruženje, koje je izdalo mjerila za standard "prirodne" kozmetike. Standard BDIH je bio izdat 1995 kao prvi za tako nazvanu kozmetiku.  Dozvoljava se  upotreba  konzervansa, koji su identični onima iz prirode, kao što je benzolska kislina i njene soli, salicilna kislina, sorbinska kislina i njene soli kao i  benzilni alkohol, što mora biti označeno na deklaraciji. Proizvodni proces takvog proizvoda protiče pod strogim nadzorom postupka organa od kojeg se traži certifikat.

Proizvod koji je označen tom oznakom ne smije sadržavati sastojke koji su testirani na životinjama, sintetičke boje, parafin, silikone, naftne derivate, etoksilirane sirovine, anorganske soli i minerale, životinjske sastojke, genetski modificirane organizme... Potrebno je navesti sastojke, a amabalaža mora biti od bio razgradivih materijala.

U Bosni i Hercegovini je vrlo malo kozmetičkih linija koje nose oznaku BDIH.

Oznaka Soil Association Certification

Soil association je zasebno britansko udruženje, osnovano 1946, koje propisuje  standarde i dodjeljuje certifikate  prvenstveno za prehrambene ali i za kozmetičke proizvode.  1967. su izdali prvi standard za ekološku poljoprivredu, a standard za kozmetičke proizvode 2002. godine.

Proizvod dobija certifikat i oznaku SAC ukoliko sadrži najmanje 70% do 95% sastojaka iz ekološkog uzgoja i najviše do 5% sintetičkih sastojaka.

Sastojci moraju biti biološki razgradivi, ne smiju imati negativan uticaj na okoliš i moraju imati proći toksikološke testove. Ako kozmetički proizvod sadrži 70% sastojaka dobijenih iz ekološki certificirane proizvodnje, naziva se ''prirodan sa x% ekoloških sastojaka'', a ako sadrži 95% ekoloških sastojaka naziva se ''ekološki kozmetički proizvod'' ili ''organic'' na engleskom.

Na tržištu u BiH ima proizvoda sa certifikatom ''organic''. Inače, važna napomena da je kompletno poslovanje, filozofija življenja uposlenih i proizvodi u MakroViti usmjereno u smjeru organskog.

Oznaka ECOCERT
Ecocert je akreditirani organ za dodeljevanje certifikata iz Francuske , koji je 2003. izdao svoj  standard za prirodnu i ekološku kozmetiku.

Standard Ecocert dozvoljava dva načina proizvodnje kozmetičkih proizvoda.

Da bi proizvod dobio oznaku certifikat EcoCert mora biti ''prirodan'' ili ''prirodan i ekološki''. Da bi proizvođač dobio certifikat za "prirodni i ekološki" kozmetički proizvod  95 % sastojaka mora biti iz certificiranog ekološko uzgoja, a ako želi imati certifikat za "prirodni" kozmetički proizvod, on mora sadržavati najmanje 50% sastojaka iz certificiranog ekološkog uzgoja.

U proizvodima nije dozvoljena upotreba etoksiliranih sastojaka, glikola i parabena niti sintetičkih mirisa. Proizvodi ne smiju biti testirani na životinjama. Deklaracije moraju biti napisane tako da ih potrošač razumije, sa međunarodnom nomenklaturom kozmetičkih sastojaka INCI.

Tu spada alva Natur kosmetik sanddorn, npr. krema za ruke za suhu i normalnu kožu sa vučijim trnom iz ekološkog uzgoja.

Oznaka COSMEBIO (Francuska) i BIOGARANTIE (Belgija)

Cosmebio i Biogarantie su neprofitna udruženja različitih ustanova koje su 2003. izdali  standarde za ekološku kozmetiku. Ove standarde potvrđuje akreditirani organ za dodeljivanje certifikata Ecocert, što je označeno na proizvodu.  Certifikati se dodjeljuju članovima udruženja.

 95 % sastojaka mora biti iz certificirane ekološke proizvodnje.

U tim proizvodima ne smije biti parafina, naftnih derivata, silikona, formaldehida, klorovih derivata, različitih PEG (polietilen glikoli), parabena, fenoksietanola, sintetičkih mirisa i umjetnih boja, genetski modofocoranih organizama, dietilftalata, nitro mošusa.

Posebnost tog standarda je, da su sastojci navedeni na proizvodu, po evropskom zakonodavstvu,  označeni po jedinstvenoj nomenklaturi INCI na engleskom jeziku, prevedene na razumljiv jezik za potrošača.

Oznaka AIAB/ICEA STANDARDI

AIAB (Associazione Italiana per l'agricultura biologica) je udruženje članova, proizvođača, i drugih profesionalaca,  prije svega ekologa i ekoloških društava koji su osnovali institut ICEA (Instituto per la certificazione etica e ambiente), koji je akreditovani organ za dodjeljivanje certifikata. 2003. godine su uspostvili standard za "ekološku" kozmetiku, koji je među svim do sada opisanim standardima za "ekološku" kozmetiku najliberalniji.

 Standard se temelji na  negativnoj listi sastojaka. Sastojci ne smiju biti genetski modificirani, ne smiju biti ozračeni, a količina sastojaka u proizvodu, koji su iz certificiranog ekološkog uzgoja nisu propisana. Standard preporučuje njihovu upotrebu, "gdje i kad god je to moguće''.

Oznaka NATRUE

Sveevropski standard NaTrue je pripremio međunarodni savez  predstavnika proizvođača i prodavaca  kozmetike. 2008. su izdali tri vrste standarda, koje su označili zvjezdicama: sa jednom zvjezdicom je označena "prirodna" kozmetika,  sa dvije zvjezdice "prirodna i ekološka" kozmetika i sa tri zvjezdice "ekološka" kozmetika.

Pri proizvodnji sirovina u sastojcima su dozvoljeni fizikalni procesi (stiskanje, kondenzacija, sušenje, itd.). Nije dozvoljena upotreba hlora, ozračenih sastojaka ili proizvoda.

Kozmetički proizvodi sa dvije zvjezdice ("prirodno i ekološko") moraju sadržavati 70 % biljnih sastojaka iz certificirane ekološke proizvodnje dok ih oni sa tri zvjezdice ("ekološki") moraju sadržavati 95 %.

Za sve tri vrste standarda je dozvoljeno upotrijebiti od 5 %  do 15 %  sintetičkih sastojaka.

Standard COSMOS

To je najnoviji standard za »prirodnu i ekološku'' kozmetiku, kojeg su izdali akreditirani organi za dodjelu certifikata BDIH, SOILASSOCIATION, ECOCERT, BIOGARANTIE, COSMEBIO i  ICEA. Tako su se svih šest nacionalnih standarda združili u jedan sveevropski standard, koji se odnosi na prirodnu i ekološu (bio, organsku) kozmetiku tako, kako to propisuju postojeći standardi svih šest ustanova.

Još neke oznake koje se mogu naći na ''prirodnim'' i ''ekološkim'' kozmetičkim proizvodima i njihovim nazivima

Oznaka Vegan dodjeljuje međunarodno udruženje vegana Vegan Society. Ta oznaka označava da proizvod ne sadrži umjetne niti sirovine životinjskog porijekla i da nije testiran na životinjama.

 Potvrda ECOControl označava da su proizvodi  u skladu sa pravilima sa prirodnom kozmetikom po kriterijima BDIH i standardima Na True.

Oznaka "cruelty free"  je zaštitni znak da proizvođač u toku cjelokupnog procesa proizvodnje svojih proizvoda i sirovina nisu vršili testiranja na životinjama.