29.08.2012.

Stevia – slatko, a bez kalorija!

Stevia je južnoamerička biljka koju indijanska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće već više od 1500 godina. Slađa je od šećera čak 200 do 400 puta i zato su je ti južnoamerički domoroci nazvali „medeni list“.

SteSweet Stevija - “medeni list“

 • Stevia je južnoamerička biljka koju indijanska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće već više od 1500 godina. Slađa je od šećera čak 200 do 400 puta i zato su je ti južnoamerički domoroci nazvali „medeni list“.
 • Stevia je prirodni zaslađivač koji za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa ni štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača. Otporna je na visoke temperature.
 • Iznimno je ljekovita i pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, povećane mokraćne kiseline i gihta, upala grla i pozitivno djeluje na mnoge tegobe poput umora, zatvora i napuhivanja, povećane želučane kiseline, gljivica kao i na mnoge, druge neugodne pojave. Za Steviu se kaže da čuva mladost i briše tragove godina.
 • Ona je biljka s puno korisnih efekata, po sastavu i djelovanju se može usporediti sa zelenim čajem, a po kvaliteti sastojaka s majčinim mlijekom.
 • List stevije sadrži mnoštvo minerala i oligoelemenata i čak je 35 do 45 puta slađi od šećera. Zbog svojih svojstava Stevia je dobar izbor i za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani.
 • Stevia snižava nivo šećera u krvi, ne utiče na inzulin, što je posebno važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te poboljšava probavu. Najnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od Stevie pomažu i u sprečavanju nastanka raka.


Porijeklo

Stevia rebaudiana Bartoni, biljka zelenog lišća, potiče iz Južne Amerike. Raste u sjeveroistočnom dijelu Paragvaja i južnom Brazilu, tačnije na prostorima planinskog lanca Amambay i u dolini Rio Monday. Danas se Stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. Za sadnju, rast i uzgoj Stevie potrebno je mnogo sunčeve svjetlosti, padavina i ručne njege.

Ljekoviti listovi

Stevijini listovi već se stoljećima koriste kao sladilo i u brojne ljekovite svrhe široke primjene. Zašto baš listovi? Upravo su u njima prisutna glikozidi koji daju slatki okus.


Nastanak zdravog, slatkog praha

Slatki prah dobiva se postupkom ekstrakcije i to: a) hemijskom putem i b) prirodnim postupkom putem vode i filtracije. SteSweet proizvodi koriste bio/organic Stevia ekstrakt certificiran po NOP standardu, dobiven prirodnim putem natapanja lista Stevije u vodi i filtracije. Za dobivanje sastojka Reb A iz lišća Stevije, listovi se obrađuju u vodi postupkom koji je vrlo sličan pripremi čaja. Na taj se način oslobađaju prirodno slatki spojevi Stevije koji se nalaze u lišću. Misija tvrke Steviana je proizvoditi zdravi proizvod. Stoga nema smisla koristiti hemikalije da bi se dobilo nešto zdravo.

Bitne činjenice o Stevia zaslađivaču

 • 100% prirodna
 • dobivena od lišća biljke Stevije
 • koristi se već stotinama godina
 • bez kalorija
 • bez ugljikohidrata
 • nema glikemijski indeks
 • okus potpuno čistog šećera
 • 200 do 400 puta slađa od šećera dobivenog od šećerne trske
 • pogodna za dijabetičare
 • lako topljiva u vodi
 • postojana na toplinu
 • stabilna pri različitim ph vrijednostima, između 3-9 ph
 • sadrži antioksidantna svojstva
 • nije toksična
 • nema škodljiv učinak na DNA
 • korištenjem Stevije, hrana duže ostaje sačuvana, zahvaljujući njenim bakteriostatskim svojstvima.
   

Što je zapravo Reb-A?

Ekstrakcijom lista stevije dobiva se 8 glikozida (Rebaudiozid A, steviozid, B, C…) koji su različiti po slatkoći, gorčini i kvaliteti, a naravno i po cijeni. Glikozidi su zaslužni za slatkoću biljke Stevije. Rebaudiozid A ili Reb-A je najzdraviji, najčišći, najboljeg okusa, te najskuplji Stevia glikozid. SteSweet proizvodi u svom sastavu sadrže isključivo Rebaudizid A iznad 97%+ čistoće. U procesu ekstrakcije dobiva se svega 2-4% Rebaudiozida A ili (Reb-A). Evropska agencija za hranu dozvolila je primjenu Rebaudiozida A iznad 97% čistoće samostalno i korištenje grupe glikozida (steviol glikozida), svih 8 glikozida zajedno iznad 95 % čistoće zajedno kao sladilo. Što je veća prisutnost Rebaudiozida A u proizvodu to je veća garancija boljeg okusa. Jednako tako Rebaudiozid A je kao supstanca u proizvodnji do 10 puta skuplja u nabavi, nego grupa steviol glikozida. Čista stevia ili SteSweet Reb-A, je proizvod visoke slatkoće i za njegovu upotrebu je potrebno iskustvo. Predlažemo da ako koristite čisti Reb-a napravite otopinu određene slatkosti. Takvu otopinu držite u frižideru. Kako bi se pojednostavila primjena stevije, zbog svoje slatkosti, proizvođači Steviju granuliraju sa različitim punilima i na taj način samnjuju slatkost tom proizvodu. Tako danas na tržištu možete naići na različite proizvode Stevije: Stevia sa inulinom-prirodnim vlaknom-prebiotikom, eritritolom - voćnim alkoholom, maltodextrinom - jednostavnim šećerom,…u različitim omjerima. Vrlo je bitno da prilikom kupovine i korištenja Stevia proizvoda obratite pažnju sa kojim punilima je Stevia granulirana, koliko je taj Stevia koncentrat slađi od šećera i da li proizvod sadrži samo Rebaudiozid A iznad 97% čistoće ili je se radi o grupi steviol glikozida.

Što su Stevia glikozidi?

Glikozidi su sastojci biljke Stevije koji su zaslužni za njenu slatkoću. Ekstrakcijom biljke dobiva se osam slatkih glikozida od kojih je najbolji Rebaudiozid A.

Zašto se Stevija glikozidi granuliraju sa ostalim dodacima kao što je inulin, eritritol, …?

Budući da je Stevia 300 do 450 puta slađa od šećera teško ju je kontrolisano dozirati čistu. Zato se Stevia prah miješa sa dodacima. Tako danas na tržištu možete naići na različite proizvode Stevije: Stevia sa inulinom, prirodnim vlaknom-prebiotikom, eritritolom-voćnim alkoholom, maltodextrinom- jednostavnim šećerom,…u različitim omjerima. Bitno je da prilikom kupovine i korištenja Stevija proizvoda obratite pažnju sa kojim punilima je stevija granulirana, koliko je taj Stevia koncentrat slađi od šećera i da li proizvod sadrži samo Rebaudiozid A iznad 97% čistoće ili je se radi o grupi steviol glikozida.

Od čega zavisi slatkoća Stevije?

Slatkost ovisi da li se radi o čistom glikozidu Reb-A, skupini steviol glikozida. Reb-A je najslađi i najzdraviji glikozid. Za razliku od šećera, koji ima konstantnu slatkoću, Stevija varira u slatkoći ovisno o hrani i napicima sa kojima se miješa.

Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji služe kao hrana „dobrim” bakterijama u debelom crijevu. Ako te bakterije nahranimo prebioticima one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv „loših” bakterija. Prebiotike u prehrambenim proizvodima nalazimo u obliku inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS). Pogodni su i za dijabetičare jer imaju nizak glikemijski indeks, gotovo jednak 0. Također, prebiotici pridonose poboljšanju sastava mikroflore i sniženju ukupnog kolesterola i masti te povećavaju nivo omjera HDL i LDL kolesterola. U SteSweet proizvodu Light+I – koristi se inulin kao punilo. Inulin je prirodno vlakno, koje se dobiva iz biljke cikorije, plave agave, .... Stevia Light+I proizvod je potpuno prirodan proizvod, izuzetno zdrav za organizam zahvaljujući i Steviji i inulinu.

Je li Stevia korisna za regulaciju tjelesne težine?

Stevia zaslađivač je izvrsna za regulaciju tjelesne težine zahvaljujući nedostatku kalorija, niskoj razini ugljikohidrata i nepostojećem glikemijskom indeksu. Konzumiranjem namirnica koje sadrže Steviju uz svakodnevne vježbe, bićete na dobrom putu da dostignete idealnu težinu.

Koliko Stevije trebam staviti u čaj ili neki drugi napitak?

Količinu Stevije koju trebate staviti u pojedini napitak ovisi o vašoj potrebi i navici za zaslađenim napitkom. Predlažemo, da prvo malo zasladite hranu i napitak, te nakon toga probate da li vam je dovoljno slatko te tako steknete iskustvo koliko treba Stevije u pojedinom napitku ili hrani.

Kako ću kontrolisati da ne stavim previše Stevije u hranu i napitak?

Predlažemo prvo da malo zasladite hranu ili napitak, te nakon toga probate da li vam je dovoljno slatko i tako steknete iskustvo koliko će vam Stevije trebati u napitku ili hrani.

U kakvim vrstama proizvoda se koristi Stevia?

Popis proizvoda koji sadrže Steviju doista je podugačak – od džemova, želea, energetskih pločica, slatkiša do zubnih pasta, sredstava za ispiranje usne šupljine, kozmetičkih proizvoda i alkohola.

Je li primjena Stevije sigurna?

Više od 200 provedenih znanstvenih istraživanja vezanih za primjenu Stevije kod ljudi pokazala su da je proizvod potpuno siguran. Stevia se u Japanu koristi u hrani od sredine 70-ih godina, a u Južnoj Americi već stotinama godina. Također, konzumira se i u Aziji, SAD-u, Kanadi, Australiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Hrvatskoj …

Je li Stevia pogodna za kuhanje?

Stevia zaslađivač je vrlo postojana na toplinu i topljiva u vodi, stoga je odlična za kuhanje i pečenje.

Koliki je rok trajanja Stevije?

Ako se čuva u zatvorenom pakiranju, daleko od vlage, te na sobnoj temparaturi, Stevia u slatkom prahu ima rok trajanja do 2 godine. Stevija u tekućem stanju čuva se na hladnom mjestu i dalje od direktne sunčeve svijetlosti.

Ima li Stevia antimikrobna svojstva?

Stevia prirodno posjeduje antimikrobna svojstva, što je čini odličnim dodatkom hrani.

Je li Stevia prikladna za ljude koji boluju od dijabetesa?

Stevia je odlična zamjena za šećer za sve oboljele od dijabetesa. Nema kalorija ni glikemijskog indeksa, u jednoj porciji sadrži samo dva grama ugljikohidrata, te ne utiče na nivo glukoze u krvi.

Postoje li alergije na steviju?

Nisu zabilježene alergije na bilo koji od sastojaka prisutnih u Steviji.

Koji je pravni status Stevije?

Stevia je od 03.12.2011. potpuno legalna kao hrana i aditiv u čitavoj Evropi i od dosadašnjeg rangiranja kao dijetetskog pripravka, postala je registrirana kao prirodno sladilo.

Zašto je Stevija bila zabranjena, ako je tako korisna?

Veliki proizvođači šećera radi zaštite svojih interesa osporili su zdravstvenu ispravanost biljke Stevije, iako se ona koristi već 2000 godina kao zaslađivač. U Aziji, Južnoj Americi, Japanu ona se koristi u kontinuitetu i čini 40% svih zaslađivača.

Kako mogu prepoznati kvalitetne Stevia proizvode?

1. Da li se radi o Stevia proizvodu koji sadrži čisti Rebaudiozid A iznad 97% čistoće ili sadrži grupu steviol glikozida. U toj grupi se nalazi i Rebaudiozid A u manjoj koncentraciji, pa obratite pažnju da li je on sam prisutan ili se radi o grupi glikozida!

2. Sa kojim dodacima je Stevija granulirana, da bi se smanjila njezina slatkost. Stevija se najčešće miješa sa dodacima poput eritritola, maltodextrina i laktoze, što su jeftinija punila namijenjena za komercijalnu upotrebu. Eritritol je voćni šećer, Maltodextrin je jednostavni šećer, dok je laktoza mliječni šećer koji se nalazi u bilo kojoj vrsti mlijeka, ali u različitim količinama. Nakon konzumacije mlijeka organizam ne može izravno probaviti laktozu, nego se ona prvo mora razgraditi na jednostavnije šećere. Još nije poznato zašto se problemi oko probave laktoze javljaju u različito doba života i kod različite populacije u svijetu. Preporučujemo Steviju granuliranu sa inulinom, prirodnim prebiotikom, biljnim vlaknom dobivenog od biljke cikorije.

3. Kolika je slatkost jednog grama? Danas na tržištu imate proizvode, gdje jedan gram zamjenjuje jedan gram šećera, jedan gram naprema dva grama šećera,… U proizvodima koji su po svojoj slatkosti blizu šećeru nalazi se jako malo Stevije. Tu obratite pažnju koliko košta ta koncentracija u odnosu na količnu šećera koju zamjenjuje, da li se radi o omjeru da jedan gram zamjenjuje gram šećera, dva ili više, da li proizvod sadrži samo Rebaudiozid A iznad 97% čistoće ili se radi o grupi steviol glikozida.

Koja je primjena Stevije?

Prema svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:

 • supama, umacima, raznim predjelima
 • prirodni zaslađivač raznim napicima
 • salatama, jelima od sira, tjesteninama...
 • u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera (jer ne fermentira)
 • u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer Stevija ostaje stabilna i na 200 ºC
 • posušeno lišće Stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kafe, mlijeka, kakaa, voćnim sokovima i ostalim pićima
 • osušeno lišće Stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju ostalih procesa u ljudskom organizmu

Je li biljka stevia zdrava ?

 • redovitim korištenjem Stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina "lošeg" kolesterola (LDL-a) i nivo glukoze u krvi
 • Stevia je bez kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0
 • odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje Stevije stimulira rad gušterače (stvara se više inzulina)
 • učestalim korištenjem Stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikro-cirkulacija krvi) u cijelom tijelu
 • poboljšava funkciju miokarda
 • Stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja Stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje)
 • jača regeneracijske procesu u organizmu
 • neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide)
 • usklađuje rad endokrinih žlijezda
 • stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu
 • ekstrakt Stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za "čišćenje" kože)
 • korištenjem Stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd.

Popis proizvoda SteSweet

SteSweet Reb-A, čista Stevia u prahu
SteSweet Reb-A je proizvod koji sadrži bio/organic Rebaudiozid A iznad 97% čistće. Čak je 200 do 400 puta slađi od šećera, 0 kalorija i 0 glikemijski indeks. Rebaudiozid A ili Reb-A je najzdraviji, najčišći, najboljeg okusa, te najskuplji Stevia glikozid. SteSweet proizvodi u svojem sastavu sadrže isključivo Rebaudizid A iznad 97%+ visoke čistoće. U procesu ekstrakcije dobiva se svega 2-4% Rebaudiozida A ili (Reb-A). Europska agencija za hranu dozvolila je primjenu Rebaudiozida A iznad 97% čistoće samostalno i grupe glikozida(steviol glikozida), svih 8 glikozida zajedno iznad 95 % čistoće kao sladilo. Što je veća prisutnost Rebaudiozida A u proizvodu to je veća garancija boljeg okusa. Pakiranje od 15 grama zamjenjuje oko 5-6 kilograma šećera.


SteSweet Light+E, stevia granulirana sa eritritolom u prahu
SteSweet Light+E proizvod sadrži najčišći Rebaudiozid A iznad 97%+ čistoće pomiješan s eritritolom, prirodnim šećernim alkoholom bez kalorija. Light+E je slatki praha u granulama pogodan za sve vrste primjene. Pakiranje od 100 grama zamjenjuje 1,2 kilograma šećera, odnosno jedan gram =12 grama šećera.
Što je eritritol?
Eritritol je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi se kao zamjena za saharozu, bez kalorija i ima nizak glikmijski indeks.

SteSweet Light+I, stevia granulirana sa inulinom u prahu
SteSweet Light+I sadrži najčišći Rebaudiozid A iznad 97%+ čistoće s inulinom, prirodno vlakno. Light+I je slatki prah u granulama pogodnog za sve vrste primjena. Pakiranje od 75 grama zamjenjuje 900 grama šećera, odnosno jedan gram = 12 grama šećera.

Što je inulin?

Inulin je prirodni prebiotik, prirodno vlakno, neprobavljivi ugljikohidrat koji služi kao hrana „dobrim” bakterijama u debelom crijevu. Ako "dobre" bakterije nahranimo prebioticima one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv „loših” bakterija. Korištenje inulina stimulira probavu, smanjuje opstipaciju (zatvor), povoljno utječe na razinu kolesterola i triglicerida u krvi, snižava razinu lošeg LDL kolesterola, lagano snižava povišeni krvni tlak i šećer u krvi, pospješuje apsorpciju hranjivih sastojaka i proizvodnju vitamina B skupine, preventivno djeluje protiv raka debelog crijeva i dijabetesa Tip II.

Proizvodi koji sadrže inulin preporučuju se:

 • svima, koji brinu što unose u svoj organizam (potpuno prirodan proizvod)
 • osobama s povišenim nivoom masnoća u krvi
 • dijabetičarima uz terapiju
 • anemičnim osobama
 • poslije terapije antibioticima
 • kod alergija na hranu
 • kod osteoporoze
 • kod infekcija Candidom
 • za detoksikaciju organizma osobama s probavnim smetnjama
 • osobama s prekomjernom tjelesnom težinom

SteSweet stevia u porcijskoj vrećici

1. SteSweet Stevia u kesici sa inulinom, sadrži najčišći Rebaudiozid A iznad 97%+ čistoće pomiješan s inulinom. Kesice su jednostavne za doziranje. Slatki prah pogodan za sve vrste primjena. Pakiranje sadrži 50 vrećica. Jedan gram zamjenjuje 6 grama šećera, što je jednako oko dvije kašičice šećera.

2. SteSweet Stevia u kesici sa eritritolom, sadrži najčišći Rebaudiozid A iznad 97%+ čistoće, pomiješan s eritritolom, prirodnim šećernim alkoholom. Kesice su jednostavne za doziranje. Slatki prah pogodan za sve vrste primjena. Pakiranje sadrži 50 vrećica. Jedan gram zamjenjuje 6 grama šećera, što je jednako oko dvije kašičice šećera.

SteSweet zaslađivač, stevia u malim tabletama
SteSweet sladilo u tabletama, je Stevia sladilo koje sadrži Rebaudiozid-A iznad 97%+ čistoće bio/organic porijekla. Praktični stolni dozator i jednostavno korištenje, omogućuje jednostavno zaslađivanje napitaka. Pakiranje od 250 komada u dozatoru. Jedna tableta zamjenjuje jednu kašičicu šećera.

SteSweet Premium BIO
Upotrebom prirodnog enzima, tretiranog steviozida, stvoren je proizvod izvrsnog okusa i visokog stepena slatkosti po pristupačnoj cijeni. Premium BIO je 150 puta slađi od šećera. Pakiranje 50 grama zamjenjuje oko 6 kilograma šećera.

Što su enzimi?

Enzimi su specifična grupa proteina, koju sintetizira živa ćelija, a cjelokupnost svih hemijskih procesa u organizmu koje nazivamo metabolizmom moguć je samo zbog njihovog djelovanja.

SteSweet Fluid BIO stevia u tekućini
Fluid BIO je stevia u vodenoj otpini. Sadrži visok stepen Stevije bio/organic porijekla. Praktična kapaljka čini je pogodnom za različite primjene, kao što su kuhanje i pečenje.
Za zasladiti napitak potrebno je dvije do tri kapi.

U MakroVita prodavnicama u ponudi imamo:

 • STEVIA LIGHT+E 100 gr. - 24,50 KM
 • STEVIA PREMIUM 50 gr. -  26,80 KM
 • STEVIA S ERITROLOM U VREĆICAMA 60 kom. - 12,80 KM
 • STEVIA S INULINOM 75 gr. - 16,20 KM
 • STEVIA  S INULINOM U VREĆICAMA 50 kom. - 11,50 KM
 • STEVIA U TABLETICAMA 150 tbl. - 8,90 KM

Vaša MakroVita