30.05.2012.

Tai Chi Chuan

Tai Chi je objašnjen kroz tradicionalnu kinesku medicinu, a provedene zdravstvene studije su pokazale opipljive koristi prakticiranja ove tradicionalne kineske vještine.

Tai chi se ponekad opisuje kao meditacija u pokretu, jer umiruje duh i tijelo, te ih povezuje blagim fluidnim pokretima. Osmišljen u drevnoj Kini kao sredstvo samoodbrane do danas se razvio u oblik vježbanja i rekreacije koji ima izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje, a njegova se korist odražava na fizičkom, emocionalnom, energetskom i mentalnom planu. Njime se pokreće unutrašnja energija „Chi“ i postiže dugovječnost. Taoistički mudraci zovu ga "Eliksir mladosti".

Tai Chi je objašnjen kroz tradicionalnu kinesku medicinu, a provedene zdravstvene studije su pokazale opipljive koristi prakticiranja ove tradicionalne kineske vještine.
Dob, pol, fizičke predispozicije i prethodno znanje potpuno su nebitne za vježbanje Tai Chi Chuana.
Tai Chi može biti način lagane rekreacije i istezanja u kojem sami namećete ritam. U njemu polagano i smireno radite serije poza i pokreta. Postoji više različitih stilova Tai Chi-ja kao, a svaki stil ima suptilne naglaske na različite Tai Chi principe i metode.
Unutar svakog stila postoje varijacije, neke se fokusiraju na poboljšanje zdrastvenog stanja, a druge na borilački aspekt.
Preporučuje se i svima koji se inače bave borilačkim vještinama.
Bez obzira na varijaciju, sve vrste Tai Chi-ja uključuju određeni uzorak ritmičkih pokreta koji su povezani s dubokim disanjem, time djeluje kao zdravstveno-terapeutska metoda te metoda meditacije.

Šta će za vas biti Tai Chi Chuan zavisi od vaših sklonosti i intenziteta stila koji prakticirate. Neke vrste imaju brže pokrete i napornije su od drugih, ali je većina pokreta blaga i svako se njima može baviti. Upravo zbog toga je odličan i za starije osobe koje inače ne mogu vježbati, a potrebna im je fizička aktivnost.

Kad ga naučite možete vježbati vani ili unutra, sami ili u grupi, ne traži nikakve izdatke i nije vam potrebna nikakva oprema, a pružiće vam istinsko zadovoljstvo!