22.04.2014.

Dan planete Zemlje - 22.04. 2014.

Upitajmo se šta dobro MI možemo uraditi za našu planetu Zemlju!

Čudi nas pregrijavanje planete? Čude nas alergije, astme, manjak željeza? Čudi nas nečista voda? 

Hrpe otpada na obalama rijeka, u šumi, iza izletnika na proplancima, bolesna stabla i životinje, kitovi nasukani na obalu, tumori u ljudskom tijelu. Odakle sve to dolazi? Iz našega uma, sigurna sam!

A šta je to što je toliko poremetilo naš um? Šta je to što nas tjera da toliko preziremo okolinu, živa bića, ljude, da toliko trošimo, bez milosti?

Šta je to što jedemo, što se ugrađuje u sve naše ćelije, što nas tjera na ratove, ubijanja...?

Zašto smo toliko arogantni prema svemu što nam je dato? Imamo li djecu kojoj trebamo ostaviti mogućnost da žive na ovoj planeti?

Nije li logično da to što radimo, način na koji se hranimo, mislimo i živimo djeluje na nas i na naš okoliš razarajuće do te mjere da smo mi, ljudi, toliko ugrozili i nas same da smo postali ugrožena vrsta.

Nije li jasno da je pregrijavanje planete teška bolest koja kao i kod čovjeka počinje povišenom temperaturom.

Nije li došlo krajnje vrijeme da počnemo razmišljati?

Tema ovogodišnjeg dana planete Zemlje su „Zeleni/ji gradovi“ u organizaciji http://www.earthday.org/

Danas, više od polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima. Kako urbana populacija raste, i efekti klimatskih promjena se pogoršavaju i došlo je vrijeme da se naši gradovi mijenjaju.

Vrijeme je da uložimo u efikasne i obnovljive izvore energije, obnovimo naše gradove i ostala mjesta i konačno počnemo rješavati klimatsku krizu. Tokom naredne dvije godine, s naglaskom na Dan planete Zemlje 2014, kampanja „Zeleni Gradovi“ će objediniti globalni pokret kako bi se ubrzao taj prelaz. Pridružite se u pozivu za novo doba zelenih gradova.

Dr mr Ismeta Ćorić