30.05.2013.

NOVO! - Super Hrana današnjice

Organski Acai prah je bogat kalijem, vitaminima skupine B, vitaminom E, vlaknima i antioksidansima. Ispunjen energijom, poboljšava probavu, jača imuni sistem, poboljšava spavanje i pridonosi zdravlju kose, očiju i kože.

Acai prah

Organski Acai prah je bogat kalijem, vitaminima skupine B, vitaminom E, vlaknima i antioksidansima. Ispunjen energijom, poboljšava probavu, jača imuni sistem, poboljšava spavanje i pridonosi zdravlju kose, očiju i kože.

Blještavo crni mali okrugli plodovi sazrijevaju do dva puta godišnje na visokim palmama u Južnoj Americi. Acai bobice su bogate kalijem, bakrom, magnezijem, vitaminima B-grupe, vitaminima C, A, D i E, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, fitosterolima, zdravim nezasićenim mastima... idealna količina ugljikohidrata donosi čisti oblik energije, dok će vlakna poboljšati probavu.

Omega 3 masne kiseline su neophodne organizmu ali ih ne može proizvesti. Nezamjenjive za zdrav kardiovaskularni sistem, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanog udara. Isto tako, fitosteroli dokazano smanjuju razinu lošeg holesterola, smanjujući njegovu apsorpciju. Štaviše, blagotvorno djeluju na razne bolesti, uključujući osteoporozu, reumatoidni artritis, mnoge vrste raka, benigne hiperplazije prostate, razne infekcije, alergije i multiplu sklerozu.

Acai bobice sadrže puno antioksidansa koji se u našem tijelu vežu za štetne slobodne radikale, čime se smanjuje rizik za rak. Crno voće sadrži više antioksidansa nego crveno vino, grejp ili čak borovnice!
Svaki dan, 1-2 čajne kašičice acai praha pomiješajte u smoothije, sok ili dodajte voćnim salatama, što donosi, osim okusa, i mnoge prednosti:

  • podiže nivo energije
  • poboljšava probavu
  • jača imuni sistem
  • jača i čisti krvne žile
  • štiti od mnogih bolesti, osobito kardiovaskularnih bolesti, raka, osteoporoze
  • čisti tijelo
  • održava normalan krvni pritisak
  • može vam pomoći da izgubite višak tjelesne težine
  • doprinosi zdravlju kose, očiju i kože
  • poboljšava san, pomaže kod nesanice…

Cijena: Acai prah 100gr. – 38,80 KM

Maca prah

Maca se tradicionalno koristi kao izvor snage, a cijenjena je podjednako među muškarcima i ženama. Zbog svog djelovanja poznata je i kao «ginseng s Anda». Korijen Maca praha sadrži visok postotak hranjivih tvari koje su neophodne za život: kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Poznato je da Maca tijelo brzo opskrbljuje energijom, povećava izdržljivost, ublažava hronični umor, ublažava menstrualne tegobe, tokom menopauze smanjuje hormonalne poremećaje, poboljšava pamćenje, daje koži mladenački izgled, pridonosi zdravlju kostiju i zuba. Koristi se 1-3 čajne kašičice dnevno. Preporučuje se piti sa sokom, vodom, ili u frapeima.

Cijena: Maca prah 150gr. – 33,10 KM

Cimet

Cimet nudi puno više od mirisnog začina za štrudle i kuhano vino. Stručnjaci smatraju kako je cimet jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka s dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, uključujući i iznimne djelotvornosti u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Richard Anderson, nutriconist i biohemičar pri istraživačkom centru Beltsville Human Nutrition Research Center u SAD-u istražuje cimet već gotovo dvadeset godina te na osnovu bogatog naučnog iskustva zaključuje da ovaj začin potiče učinkovitost inzulina, ima antioksidativna, antibakterijska, protivupalna kao i potencijalna antikarcinogena svojstva. Uz to, može sniziti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Richard Anderson vjeruje kako bi cimet mogao pomoći i u prevenciji Alzheimerove bolesti jer je u nedavno objavljenoj studiji opisao sposobnost ekstrakta cimeta da inhibira neke od toksičnih nakupina bjelančevina za koje se zna da se pojavljuju u mozgu oboljelih. Jeya Henry, znanstvenik sa Sveučilišta Oxford Brookes, ne smatra da je cimet u zdravstvenom smislu bolji od bijelog luka, nego ga stavlja na treće mjesto svog tzv. "must have" popisa namirnica, odmah poslije bijelog luka i kurkume.
Ljekoviti se cimet dobija samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potiče sa Šri Lanke (cejlonski cimet). Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.

Cijena: Cimet Ceylon u prahu 50gr. – 7,80 KM
Cimet Ceylon 150gr. – 10,40 KM
Cimet Ceylon štapići 6 kom.- 7,70 KM

Guarana prah

Guarana se u narodima Južne Amerike od davnina koristi kao biljka koja ima energizirajuća i revitalizirajuća svojstva. Izvor je proteina, ali sadrži i poznate stimulanse kofein i teobromin. Iako je njen učinak vrlo sličan učinku kofeina, puno se sporije apsorbira u krvotok i zbog toga daje ravnomjerniji i ugodniji osjećaj. Guarana povećava nivo energije i tjelesne izdržljivosti, održava budnost, poboljšava pamćenje, cirkulaciju krvi, stimuliše metabolizam i djeluje kao antioksidans. Koristi se 1/2 kašičice (1-2 grama) u soku, vodi, frapeu. S pijenjem guarane ne smije se pretjerivati (ne više od jedne doze na dan), a srčani bolesnici mogu je koristiti samo nakon konsultacije s ljekarom.

Cijena: Guarana prah 100gr. – 28,00 KM

Kurkuma

Kurkuma je začin koji obnavlja ćelije mozga i zbog toga može čak popraviti štetu na moždanom tkivu izazvanu moždanim udarom, tvrde naučnici. U ovom je indijskom začinu, naime, pronađena do sada neotkrivena molekula koja blagotvorno djeluje na mozak i rane na ljudskom tijelu. Djelovanje novootkrivene molekule nazvane CNB-001 nije samo preventivno, već svojim djelovanjem pomaže i u oporavku oštećenog tkiva, uzrokovanom slabim dotokom kisika i krvi u mozak, tvrdi voditelj istraživanja na neurološkom odjelu klinike u Los Angelesu. Kurkuma je najpoznatiji indijski začin, za koji se od davnina tvrdi da je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se otkrivala tokom vjekova, a najvažniji aktivni ljekoviti sastojak zove se curcumin. Do sada je potvrđen blagotvoran učinak kurkume kod mnogih bolest - pročišćava jetru na prirodan način sprečava, čak i zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti, sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka, prirodni je lijek protiv bolova, reguliše metabolizam i pomaže u mršavljenju. U Kini se od davnina koristi kao lijek protiv depresije. Zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume. Istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični. Kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu, potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože. Osim toga ovaj začin žute boje posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva pa se može koristiti za dezinfekciju rana. Kurkuma se u Indiji koristi već hiljadama godina i kao prirodna boja, naročito za prehrambenu namjenu.

Cijena: Kurkuma prah 40gr. staklenka – 8,10 KM
Kurkuma prah 150gr. – 13,20 KM

Konoplja

Konoplja (40% proteina) protein u prahu jestive konoplje (100%) je bogat izvor esencijalnih aminokiselina, esencijalnih masnih kiselina, antioksidansa, vlakana i bjelančevina. Prirodni je izvor kalcija, a bogat je i željezom. Vrlo je cijenjen kod rekreativaca kao i kod profesionalnih sportaša. Pomaže u mršavljenju, ali i u izgradnji i oblikovanju mišića. Takođe je važan za ljude koji su osjetljivi na gluten ili soju. Za opće poboljšanje općeg stanja organizma dovoljno je ako se uzima 2 kašike dnevno.

Cijena: Konopljin organic protein prah 500gr. - 43,90 KM

Kakao

Kakao prah i kakao zrno su izvor esencijalnih aminokiselina i magnezija. Kakao se od davnina smatra dragocjenom namirnicom zbog čega je i nazvan hrana bogova. Kakao sadrži 300 različitih spojeva koji utiču na podizanje raspoloženja (hormoni sreće), kao što su serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin i arganin. Kakao prah se može koristiti kao afrodizijak, za povećanje raspoloženja (anti stres) i opuštanje. Zbog sadržaja magnezija pomaže snižavanju krvnog pririska. U kakau se nalazi i feniletilamin, koji povećava sposobnost koncentracije i kapacitet memorije. Prah se koristi za pripremu čokolada, keksa, poslastica, preliva.

Cijena: Kakao nibs raw (zrna komadići) 200gr. – 12,20 KM
Kakao prah 200gr. – 9,40 KM

Rogač

Rogač je superhrana svojstvena za naše podneblje. Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktiviraju coli bakterije i istovremeno podupiru vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva. Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih oligoelemenata. Novija istraživanja: pokusni štakori hranjeni s 15% karuba gume iz rogača 2-6 sedmica izgubili su na težini u odnosu na kontrolnu grupu a istovremeno je došlo do smanjenja nivoa glukoze u krvi, holesterola u plazmi, te inzulina. Proizlazi da bi se karuba guma mogla primjenjivati kao dodatak hrani kod oboljelih od šećerne bolesti. Danas je brašno rogača popularno u hrani za posebne potrebe te kao supstitut za kakao. U tu svrhu koriste se pržene mahune. Ekstrakt rogača upotrebljava se kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda te je i prehrambeni aditiv (E 410), koji se kao zgušnjivač i stabilizator koristi u recepturama raznih prehrambenih proizvoda. Samljeveni plodovi rogača dodaju se u razne čajeve protiv kašlja i za zaustavljanje proljeva, ali i u preparate za mršavljenje, «energetske» pločice, te surogat čokolade i kafe. Prah je takođe pomoćno sredstvo kod dišnih i probavnih tegoba, naročito dijareje, pri čemu je nužno ukloniti sjemenke. Samo brašno rogača se koristi protiv dijareje kod beba i male djece, a ekstrakt dobijen nakon kuhanja kod katarnih infekcija. U Orgona superfood brandu nude domaći rogač s dodatnom samoniklom vrijednošću (ovakva kvaliteta na tržištu je poznatija kao „wild food“).

Cijena: Rogač u prahu 200gr. – 3,20 KM