5 razloga zašto koristiti Shatavari

Shatavari je jedno od onih biljaka koje ovih dana dobijaju veliku pažnju. Adaptogena je biljka koja je pokazala mnogo dobrobiti u promicanju hormonalne ravnoteže, jačanju spolnog nagona i podršci reproduktivnom zdravlju. Sama biljka pripada obitelji Šparoge, a u Indiji se koristi stoljećima i čini bitan dio 3000 godina starog ayurvedskog sistema zacjeljivanja.

Jeste li već čuli ili naišli ranije na ovaj nevjerojatni dodatak prehrani? Čitajte dalje kako biste otkrili zašto mislimo da treba koristiti ovu pomlađujuću i hranjivu biljku u svim fazama života.

Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom Shatavari što na drevnom sanskrtu znači „lijek za stotinu bolesti“.

Shatavari je adaptogen, prirodna tvar koja pomaže vašem tijelu da se prilagodi fizičkom, mentalnom i emocionalnom stresu. Adaptogene biljke su one koje pomažu tijelu da se odupre stresorima svih vrsta, bilo fizičkim, hemijskim ili biološkim. Ovo bilje i korijenje stoljećima se koristi u kineskoj i ayurvedskoj tradiciji liječenja. Možete ga kupiti u našem Makrovita shopu ili na online shopu. Ostali adaptogeni za koje ste možda čuli uključuju macu, ashwagandhu i kordiceps, da nabrojimo samo neke.

5 razloga zašto koristiti Shatavari

  • liječi ženske tegobe
  • uravnotežuje rad hormona
  • pomaže kod želučanih i probavnih tegoba
  • štiti od negativnog učinka stresa
  • pomlađuje i detoksicira stanice i organe


Prema ayurvedi, ova biljka je odlična pomoć za funkcioniranje probavnog sitema.
Ima povoljno djelovanje i na respiratorni sistem – ublažava suhoću, nadraženost i druge probleme gornjih dišnih puteva, pomaže kod bronhitisa. Hrani i čisti krv te sprječava anemiju.

Naučnici su otkrili i da štiti krvne stanice koštane srži. Pojačava izgradnju bjelančevina u organizmu što je dobro za oporavak svih mišića, snagu i vitalnost.
Smanjuje negativne učinke stresa na živčani sistem pa je odlična za svakoga čije je tijelo ili um pod pojačanim pritiskom.

Sprečava starenje i oštećenje stanica, tkiva i organa. Zbog toga u ayurvedi spada u kategoriju rasajana – biljaka za pomlađivanje organizma.

Kako se koristi Shatavari

Ova je biljka dostupna u obliku praha, u obliku tableta i u tekućem obliku. Najbolje ga je koristiti u prahu i miješati u napitke. Odličan je u kombinaciji s kakaom u prahu i biljnim mlijekom kao čarobni latte za početak dana.

Recept za čarobni latte

Sastojci

2 šoljice biljnog mlijeka (preporučujemo Sojade soja mlijeko sa vanilijom)

1-2 male kašike agave

Pola kašike shatavari praha

¼ kašike kardamoma

Priprema

U maloj zdjelici zagrijte mlijeko. Dodajte kardamom, shatavari I zaslađivač. Dobro izmutite ručnim mikserom. Uživajte!

Kao i kod bilo koje moćne adaptogene biljke, i shatavari treba uzimati pažljivo s namjerom. Potrebna su otprilike dvije sedmice da se osjećaju učinci. Uzimajte ga za uravnoteženje hormona, borbu protiv stresa i balansa hormona.

Radno vrijeme

Ponedjeljak09:00 - 21:00
Utorak09:00 - 21:00
Srijeda09:00 - 21:00
Cetvrtak09:00 - 21:00
Petak09:00 - 21:00
Subota09:00 - 21:00
Nedjelja10:00 - 18:00

Kontakt

+387 33 212 506

+387 33 473 442

office@healthmovers.ba

Trg djece Sarajeva 1, Sarajevo 71000

BBI centar III sprat

Copyright 2021 © All Rights Reserved